Sejenis kueh yg diperbuat dari ubi keledek. Mengandungi gula didalamnya. Sangat sodap dimakan panas2. Tapi kena hati2lahh nanti melecur lidah dek gula yg cair didalam kueh tersebut hehe...
Sesiapa yg berminat nak cuba lehlah buat minum petang ngan teh o or kopi o...lagi2 waktu2 hujan best woo...mai ku kongsi cara2 membuatnya:-
Bahan-bahan
4 ketul ubi keledek (isi putih or kuning) coz byk jeniskann
Margerin
Gandum
Gula
Sikit jer kan bhn2nya and senang didapati kat mana2 hehe...even ku kat oversea now pun leh dpt benda2 tuu tauu especially ubi keledek tuu...
Cara-Cara Membuatnya:-
1. Ubi hendaklah dipotong kecil2 dan direbus. Letaklah sedikit garam sebagai perasa.
2. Bila ubi dah empuk, toskan dan biarkan seketika pastu ditumbuk2 hingga hancur.
3. Masukkan sedikit margerin + gandum dan digaul rat. Uli sampai sebati dan bentukkan bulat2 sebelum digoreng.
4. Panaskan minyak disamping tu, adunan yg dibentukkan tadi dimasukkan gula satu persatu. Diingatkan...hanya ketika ingin mengoreng sahaja barulah gula dimasukkan kerana gula akan cair kalau dibiarkan lama tanpa terus digoreng...
Tu jer lahh pastu, buat air teh o or kopi o and makanlah hehehe...
Selamat Mencuba!!!
Cek Mek Molek |
Sejenis kueh yg diperbuat dari ubi keledek. Mengandungi gula didalamnya. Sangat sodap dimakan panas2. Tapi kena hati2lahh nanti melecur lidah dek gula yg cair didalam kueh tersebut hehe...
Sesiapa yg berminat nak cuba lehlah buat minum petang ngan teh o or kopi o...lagi2 waktu2 hujan best woo...mai ku kongsi cara2 membuatnya:-
Bahan-bahan
4 ketul ubi keledek (isi putih or kuning) coz byk jeniskann
Margerin
Gandum
Gula
Sikit jer kan bhn2nya and senang didapati kat mana2 hehe...even ku kat oversea now pun leh dpt benda2 tuu tauu especially ubi keledek tuu...
Cara-Cara Membuatnya:-
1. Ubi hendaklah dipotong kecil2 dan direbus. Letaklah sedikit garam sebagai perasa.
2. Bila ubi dah empuk, toskan dan biarkan seketika pastu ditumbuk2 hingga hancur.
3. Masukkan sedikit margerin + gandum dan digaul rat. Uli sampai sebati dan bentukkan bulat2 sebelum digoreng.
4. Panaskan minyak disamping tu, adunan yg dibentukkan tadi dimasukkan gula satu persatu. Diingatkan...hanya ketika ingin mengoreng sahaja barulah gula dimasukkan kerana gula akan cair kalau dibiarkan lama tanpa terus digoreng...
Tu jer lahh pastu, buat air teh o or kopi o and makanlah hehehe...
Selamat Mencuba!!!
gula puteh kahh??...sebijik sebijik?...bila nak penoh tuhh..hahahaha...aku x reti wat nie...tp tgk hang punya resepi mcm snang je...
BalasPadamya lahh long weyy...gula putih biasa tu lahh...masa nak goreng jerr baru letak tau...senang jerr trylah buat sodapp tauu...selamat mencubalah yaa...
BalasPadamaku suka kueh nih...tapiiiiiiii..MALAS nk buat sndrik...aku lagik suke kalo ko yg buatkn...hehe...
BalasPadampn shima...boleh ajerr mai lerr umah dekat jerr alaa 7 1/2 jam perjalanan ajerr...nanti ku buatkan byk2 kat mu yaa hehehe
BalasPadam